<-script type="text/javascript" charset="utf-8" src="/design/hatszin/js/merge_file.php">

Program


Rézmacskák - a toronyzenétől a ragtime-ig
3

Rézmacskák - a toronyzenétől a ragtime-ig

Rézmacskák – a toronyzenétől a ragtime-ig

A zeneirodalom legnépszerűbb és legnagyszerűbb angol, amerikai rézfúvós művei csendülnek fel a koncerten hangszerbemutató keretében. A rézfúvós nagy-party formáció tagjai a Szolnoki Szimfonikus Zenekar zenészei.  több

Az előadást 10 éves kortól ajánljuk.

cs„Rézmacskák”
A Szolnoki Szimfonikus Zenekar
Rézfúvós nagyparti koncertje

A „Nagyparti” rézfúvós kamarazenei formáció az 1950-es években alakult ki a zeneszerzők és hangszeres művészek örömére. Philip Jones angol trombitaművész megalakítja az első rézfúvós kvintettjét – olyan sikeres a formáció, hogy egyre többen szeretnének részt venni benne. Így bővül ki az együttes létszáma 4 trombitára, 2 kürtre, 4 harsonára, 1 tubára, majd csatlakozik hozzá az ütőszekció. A nagypartira átdolgozott régi művek mellett ma már a zeneszerzők ontják az alkotásokat erre az összeállításra, mert mind a zenészeknek, mind a közönségnek néha meglepő, de legtöbbször felemelő, vidám életérzést sugároznak a művek.

A Rézmacskák Nagyparti műsora időutazás a zenetörténeti korok és a műfajok világában. A barokk korszaktól kezdve csendülnek fel művek, a ragtime, a kortárs zeneszerzők alkotásáig bezárólag, melyek a világ-zeneirodalom legnépszerűbb és mondhatni legnagyszerűbb rézfúvós koncertdarabjai.

Az előadás keretében a közönség megismerheti a rézfúvós hangszerek felépítését, fajtáját és természetesen a zeneszerzőkről, művekről is elhangzanak érdekességek.

A műsorban felcsendülnek Dukas, Purcell, Clarke, Irving Berlin, Hazell, Jim Parker és az Earth, Wind & Fire szerzeményei.